Učenicima Srednje škole za okoliš i drvni dizajn obezbijeđena praksa u firmi Ećo Company

by inside / 1 / 10 / 2019 / Objavljeno Novosti

Kao društveno odgovorna kompanija posvećena široj društvenoj zajednici, firma Ećo Company omogućila je učenicima JU Srednje škole za okoliš i drvni dizajn obavljanje prakse u okviru projekta dualnog obrazovanja.

Tako će 12 učenika ove škole u toku školske 2019/2020 godine praktični dio nastave pohađati u Inside fabrici namještaja, najsavremenijoj fabrici za proizvodnju dizajniranog namještaja po mjeri.

Učenici će u okviru proizvodnog procesa firme Ećo Company i brenda Inside biti angažovani na nekim od najzahtjevnijih projekata koje kompanija realizuje u BiH i inostranstvu.

Direktor firme Ećo Company Suad Ećo istakao je da je opredijeljenje menadžmenta da učenicima nastavi pružati šansu kako bi stekli potrebna praktična znanja.

„Već duži niz godina sarađujemo sa srednjim školama i to daje pozitivne rezultate. Posebno želim istaći da bi Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS trebalo ubrzano raditi na Zakonu o dulanom obrazovanju, po čijem donošenju bi se sistemski moglo raditi na dualnom obrazovanju. Posebno mi je drago da učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i ove godine obavljaju praksu u našoj firmi. Ovakvi primjeri mogu riješiti goruće probleme u BiH, kao što je odlazak mladih iz zemlje. U proteklim godinama smo realizirali niz sličnih programa, a osim što smo učenicima obezbijedili stipendije i druge benefite, mnogima od njih smo ponudili i ugovore o radu. Danas su oni stručnjaci u svojoj branši na koje se u potpunosti možemo osloniti u proizvodnom procesu“, istakao je Ećo.

U okviru proizvodnog pogona pločastog namještaja raspoređena su tri učenika Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, dok će njih devet biti angažovano na proizvodnji tapaciranog namještaja. Koordinator praktične nastave u ovoj školi Naser Gegić zahvalio se menadžmentu firme Ećo Company te istakao da se radi o pozitivnom primjeru koji mogu slijediti i druge kompanije u BiH.

„Želim se zahvaliti rukovodiocima sektora kao i uposlenicima firme koji su pokazali fleksibilnost i razumijevanje, te učenicima pružili šansu za usvajanje što više znanja koja će im u budućnosti koristiti u svakodnevnom radu. Moram reći da učenici trećih razreda naše škole koji su prošle godine prisustvovali praktičnoj nastavi u firmi Ećo Company, već sada samostalno mogu izrađivati određene proizvode. To je kruna ove saradnje i naznaka da smo na pravom putu. Na osnovu ovog primjera dobre prakse spremni smo da uđemo i u veće projekte, za što bi nam svakako bila potrebna i podrška Ministarstva privrede KS i Ministarstva  za obrazovanje nauku i mlade KS“, naveo je Gegić.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP