Intervju sa mladim arhitektom Inside tima, Begić Edinom

by inside / 11 / 12 / 2017 / Objavljeno Blog

Begić Edin rođen je 04.11.1989. godine u Loznici. Srednju građevinsku školu, smjer građevinarstvo i geodezija završio je u SSC Bratunac, nakon toga upisuje Arhitektonski fakultet u Sarajevu i stiče diplomu magistra arhitekture. U  toku samog studiranja je samostalno radio na manjim projektima, u pitanju su bili idejni projekti kuća. Posebnu pažnju tokom studiranja posvetio je 3D modelingu kao i samoj vizualizaciji prostora, kako enterijera tako i eksterijera. Odlični radovi na vizualizaciji  su omogućili i manje saradnje sa nekoliko arhitektonsko-građevinskih firmi. Nakon samog završetka studija, u oktobru 2015. godine prijavljuje se na specijalističku edukaciju za arhitekte enterijeriste u organizaciji Centra Format, te nakon uspješnog pohađanja edukacije započinje rad u Inside Furniture & Interior design.

1. Za razliku od mnogih Vaših kolega, Vi ste počeli raditi odmah po završetku fakulteta. Gdje ste sticali profesionalno iskustvo do sad?

Da, baš kako ste i rekli, po završetku studija  i preuzimanja diplome, odmah sam  papire predao na biro za zapošljavanje i zanimljiva je činjenica da je isti dan kada sam predavao papire, bio i oglas za posao u firmi Ećo Company – Inside, za koji sam naravno aplicirao. Samo dan kasnije sam pozvan na intervju i ubrzo nakon toga sam dobio posao. Tokom studiranja sam imao sreće da radim na malim projektima za razne klijente, većinom su to bile vizualizacije i upravo zahvaljujući tome sam uspio sakupiti dovoljno radnog iskustva za rad u ovoj firmi, što nije bilo puno, ali dalo mi je izuetno dobru podlogu za dalji rad.

2. Zašto baš Inside Furniture&Interior Design?

Po samom završetku studija, moram priznati, nisam bio siguran koji smjer arhitekture bih odabrao i u čemu bih se usavršavao. Ponuda Format centra se pojavila kada sam to najmanje očekivao, a činila se jako primamljivom, te sam je odlučio iskoristiti. U toku same obuke imao sam priliku i raditi  u Inside-u  i upoznati se sa suštinom posla koji se ovdje realizuje, te sa samim radnim okruženjem. Na taj način sam se pobliže upoznao sa konkretnim zahtijevima posla arhitekte enterijeriste. Tokom obuke i tokom prvih radnih dana na poslu, shvatio sam da mi je to na pravom mjestu i da je to ono  čime se želim baviti u svom životu.

3. Do sada ste radili projektovanje i uređenje enterijera. U čemu se trenutno najviše pronalazite?

Nešto u čemu se najviše pronalazim pri uređivanju enterijera ne postoji , enterijer je kompleksna cjelina i kao takvog bi ga trebalo posmatrati . Ali naravno, postoji segment u kojem se, mogu reći, najbolje uspijevam izraziti, a to su kuhinje.

4. Obzirom da ste mlad arhitekt i dizajner enterijera, tek na početku karijere, da li ste već razvili svoju profesionalnu individualnost i autentičnost?

Obzirom da sam na početku karijere, smatram da se  nisam ni mogao još uvijek u potpunosti oformiti  kao arhitekta. Međutim, iskustvo i rad u Inside-u mi pružaju izuzetno dobru podlogu, koja mi omogućava da se razvijam i profesionalno usavršavam, te na taj način polako oformim kao ličnost na polju arhitekture.

5. Koji je Vaš omiljeni materijal i zašto?

Furnir. Furnir  je ono najbolje od drveta, matiran ili lakiran, u svakoj varijanti  je uistinu unikatna tekstura pogodna za svaki komad namještaja .

6. Koja je prva i najbitnija stavka, kada projektujete neki enterijer?

Najbitnija stavka pri samom projektovanju je klijent. Mi stvaramo i radimo za ljude, tako da su oni prvi na mojoj listi prioriteta. Drugim riječima, izuzetno je važno da jako dobro shvatim želje i namjere svog klijenta, jer je to jedino što će mi omogućiti da ostvarim najbolji mogući ishod, naravno uz korekcije i savjete te kako doći do pravog rješenja.

7. Šta biste poručili mlađim kolegama arhitektima i dizajnerima enterijera?

Mladim kolegama bih poručio da uvijek daju najbolje od sebe. Trud i rad se uvijek na kraju isplate i prepoznaju. Radite kvalitetno i vjerujte u sebe.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNJU?

Učinite okruženje ugodnijim i obogatite Vaš prostor Inside namještajem.

TOP